SSS



Sıkça sorulan sorular

Ortodonti nedir?

Dişler ve yüzdeki düzensizliklerin teşhisi, bu düzensizliklerin ilerlemesinin önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Halk arasında diş teli tedavisi olarak da bilinen ortodontik tedavi mutlaka Ortodonti uzmanı/Ortodontist tarafından yapılmalıdır.  

Ortodontik tedavi yapılmasındaki amaç nedir?  

Ortodontik tedavide amaç, dişlerin düzgün bir şekilde sıralanarak kapanmasıdır. Düzgün bir sıralanma ile çenelerin birbiriyle uyumu ve estetik sağlanabilir. İyi bir kapanış ısırma, çiğneme, diş temizliği ve konuşmayı kolaylaşır. Diş ve ağız içi temizliğin kolaylaşması genel sağlığın da iyileşmesine yardımcı olur. Sonuç olarak daimi dişlerin ömrü uzar ve daha uzun yıllar size hizmet etmesi sağlanır.

Ortodontik tedavi öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Ortodontik tedaviye başlanabilmesi için öncelikle diğer diş tedavilerinin (dolgu, kanal, diş taşı temizliği) yapılmış olması gereklidir. Hangi tedavilerin yapılacağını öğrenmek için ortodontistinize ya da pratisyen diş hekimlerine başvurursanız gerekli yönlendirmeyi yapacaktır. Ağız içinde tüm tedaviler tamamlandıktan sonra ortodonti uzmanı tarafından size planlanan tedavi uygulanabilir.

Ortodontik tedavimi (diş teli tedavisi) kime yaptırmalıyım?

Seçeceğiniz hekimin “ORTODONTİ UZMANI” olduğundan emin olunuz. Ortodonti Uzmanlığı, 5 yıl süren diş hekimliği eğitimi üzerine en az 4 yıl daha ortodonti eğitimi gerektirir. Türkiye’de çalışmakta olan çoğu ortodontist Türk Ortodonti Derneğine üye olmaktadır. Derneğe sadece ortodontistler kabul edilmektedir. İsterseniz www.tod.org.tr web adresinde “doktor ara” butonundan doktorunuzu sorgulayabilirsiniz. Tedavi sürecinde sorun yaşamamak için ortodontik tedavinizi yapan hekimin ortodonti uzmanı-ortodontist olduğundan emin olunuz.

Ortodontik tedavi planlamam yapıldı ama anlayamadığım bazı yerler var?

Eğer sizin için yapılan tedavi planı hakkında anlamadığınız noktalar varsa çekinmeden sorunuz. Ortodontistiniz gerektiği durumda geçmiş vakaların tedavi öncesi-sonrası fotoğraflarını göstererek sizi bilgilendirecektir.

Ortodontistler arasında tedavi planması ve ücretler açısından fark var. Bunun sebebi nedir?  

Örnek olarak muayene olduğunuz ortodontistlerden biri tedavi planlamanızda diş çekmeyi düşünürken, bir diğeri tedavi planına çekimi dahil etmeyebilir. Bu durumda diğer tedavi planına “kesinlikle hatalıdır” veya “kesinlikle doğrudur” diyemeyiz. Bu durumda kullanılacak malzeme sayısı/modeli değişebileceği için ücretler arasında farklılıklar olabilir.

Öte yandan ortodontik tedavinizde kullanılacak malzemelerin kalitesi de ortodontik tedavi sonuçlarınızın iyi olması ve hastaya uzun vaadede zarar vermemesi açısından çok önemlidir. Bu sebeple ortodontistinizden tedavinizde kullanılacak malzemeler hakkında ayrıntılı bilgi alabilir, fiyat-kalite oranını değerlendirebilirsiniz.

İlk ortodonti randevumda neler yapılacak?

Öncelikle sağlık kuruluşuna ait kayıt formları doldurulur. Daha sonra ortodontik teşhis koyabilmek için fotoğraf ve röntgen kayıtları alınır.Bazı durumlarda teşhis analizleri için ağızdan ölçü alınarak, dişlerinizin ve çenenizin birebir kopyası olan alçı modelleme yapmak gerekebilir. Ortodonti uzmanı tarafından dişler, çeneler ve yüz arasındaki uyum değerlendirilir. Bunun sonucunda ortodontik tedavinizin nasıl olacağını, tedavide neler kullanılacağını; bunlara bağlı olarak tedavi sürenizi ve maliyetini öğreneceksiniz.

Neden ortodontik tedavi olmam gerekiyor?

En önemli iki temel nedeni var diyebiliriz. İyi bir estetik yüz görünümü ve ideal çiğneme fonksiyonuna sahip olmak için denilebilir. Estetik bir gülüşe sahip olmak sadece görsellik açısından olmayıp aynı zamanda toplum önünde kişinin özgüvenini ve saygınlığını da artırır. Ayrıca iyi sıralanmış dişler ile diş fırçalama kolaylaşır, diş ve diş eti bakımı daha iyi seviyeye gelir. Bunun sonucu olarak bireyin genel sağlığında iyileşme gözlenir. Özetle; ortodontik tedavi uzun vadede geleceğe yapılan bir yatırımdır.

Ortodonti uzmanına en erken kaç yaşında gidilmelidir?

Türk Ortodonti Derneği (TOD) ve Amerika Ortodonti Topluluğu(AAO) verilerine göre ilk ortodontik muayene 7 yaşında yapılmalıdır. Bazı ortodontik anomaliler bu yaşta daha basit tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Erken teşhisle birlikte ilerde oluşabilecek sorunların önlenmesi daha kolay olmaktadır.

Ortodontik tedavi kaç yaşına kadar yapılabilir?

Ortodontik tedavi halk arasında söylendiği gibi sadece çocuklara uygulanmamaktadır. Her yaşta ortodontik tedavi uygulanabilir. Bu durumda önemli olan diş ve çevre dokuların sağlığıdır. Ancak erken yaşta tedaviye başlanırsa tedaviniz daha kolay olacaktır. Yaşınızın ilerlemiş olması sadece tedavi yöntemini değiştirir, sonucu değil.

Ortodontik tedavi süresi ne kadardır?

Ortodontik tedaviler ortalama 1.5-2 yıl sürer. Bu süre uygulanan tedavi protokolü farklılıklarına ve hastanın tedavideki uyumuna göre azabilir ya da artabilir.

Ortodontik tedavi randevuları ne sıklıkla olmaktadır?

Uygulanan tedavinin çeşidine göre farklılıklar göstemekle beraber, randevu sıklığı 4-6 haftada arasında değişir. Tedavi başlangıcında ortodonti uzmanınız sizi daha sık görmek isteyebilir ve sürecin ilerlemesi ile randevu süreleriniz uzayabilir.

Diş teli taktırmak canımı acıtır?

Diş teli takılması genelde ağrı ve acı yaratmaz. Ancak bazı bireylerde teller takıldıktan sonra 2-3 gün süren, dişler arasında sıkışma hissi ve ağız içinde tahrişler olabilmektedir. Ağız içi dokular tellere alıştıktan sonra herhangi bir rahatsızlık kalmaz. Bu süreçte ortodonti uzmanının tavsiyelerine uymanız ve ağız bakımına özen göstermeniz alışma sürecini kısaltır.

Ortodontik tedavim sırasında diş çektirmem gerekecek mi?

Ortodonti uzmanı tarafından değerlendirmeler sonucunda diş çekimine karar verilebilir. Dişlerin çenelerde sıralanmak için yer bulamadığı, çenelerin küçük olduğu ve genişletme plaklarının kullanılamadığı ya da yeterli olmadığı şiddetli çapraşıklık vakalarında ayrıca gömülü bir diş varlığında (ağız içinde gözükmeyen, çene kemiği içinde kalmış) diş çekimi gerekebilmektedir. Çenelerde yeterli yeri olmayan dişler çekileceğinden, tedavi sonunda o bölgelerde boşluk kalmaz ve diğer dişler kaydırılarak çekim boşlukları kapatılır. Daha sağlıklı bir kapanış, daha estetik bir gülüş elde edilir.

Tel tedavisi sırasında yemek konusunda kısıtlama var mıdır?

Yemek yemede çeşit bakımından kısıtlama yoktur fakat yeme şekli bakımından kısıtlamalar olmaktadır. Ortodonti uzmanınız uygulanan tedavi seçeneğine göre gerekli kısıtlamaları size bildirecektir.

Lisanslı sporcuyum, tel tedavisi görebilir miyim?

Hasta tarafından kullanılan takıp çıkartılabilir “diş ve tel koruyucu aygıtları” kullanmak şartı ile her türlü sporu yapabilirsiniz.

Ortodontik tedavi süresince diş hekimime gidip rutin kontrollerimi yaptırmam gerekir mi?

Evet, gerekir. Diş ve diş etlerinin sağlıklı olması ortodontik tedavi süreci için çok önemlidir. Rutin kontrollere giderek, tedavilerinizi yaptırınız.

Diş tellerim çıktıktan sonra retainer (pekiştirme plağı) kullanmam gerekecek mi?

Kesinlikle EVET. Eğer kullanılmaz ise dişler eski pozisyonlarına dönme eğiliminde olurlar, harcanan zaman ve emeğe yazık olur. “Retainer” elde edilen estetiğin ve diş kapanışının ömür boyu kalması için çok önemlidir.





Nevşehir Ortodonti Kliniği Ortodonti Uzmanı Dr. Zehra UZ AKPINAR
2017 © Tüm hakları saklıdır.


İLETİŞİM

Adres: Yeni Mah. Sahil Sok. No:24/4 Nevşehir/Merkez

(Nissara AVM yanı, Osmanlı Kahvecisi üst katı)

Telefon: 0384 212 00 11

Gsm: 0554 177 11 50

E-posta: bilgi@nevsehirortodonti.com.tr